Headlines

Izborni zvaničnici strahuju da će odlaganje brojanja pomoći da podstakne tvrdnje o prevari

Izborni zvaničnici strahuju da će odlaganje brojanja pomoći da podstakne tvrdnje o prevari

Komentar

Zvaničnici u nekolicini jako spornih država upozoravaju da pobjednici tesnih utrka možda neće biti poznati u izbornoj noći, podižući mogućnost odlaganja koje bi bivši predsjednik Donald Trump i njegovi saveznici mogli iskoristiti da dovedu u sumnju integritet glasanja na sredini mandata u utorak .

U Pensilvaniji, Arizoni, Mičigenu i Viskonsinu, zvaničnici su proteklih dana preventivno pozivali na strpljenje, priznajući da su neki od faktora koji su zaglibili proces 2020. godine ostali nerazjašnjeni dve godine kasnije. U nekim slučajevima, stranačka neslaganja blokirala su popravke, a Trumpov vlastiti savjet biračima o tome kako da glasaju može doprinijeti dužem čekanju.

Kada se birališta zatvore – i koliko dugo može trajati brojanje – u svakoj državi

Iako se razlozi kašnjenja razlikuju od države do države, zvaničnici su bili jedinstveni u pozivanju javnosti da ne donosi zaključke samo zato što se čini da se prebrojavanje odvija sporo.

„Biće potrebno nekoliko dana“, rekao je vršilac dužnosti državnog sekretara Pensilvanije Leigh M. Chapman na nedavnoj konferenciji za novinare. Dodala je: “To ne znači da se nešto grozno dešava.”


Koliko je trebalo pet ključnih država da prebroje glasačke listiće 2020

Svi glasački listići su bili

izbrojano 20 dana

nakon izbora.

Svi glasački listići su prebrojani

tri dana nakon izbora.

HANNAH DORMIDO/WASHINGTON POST

Koliko je trebalo pet ključnih država da prebroje glasačke listiće 2020

Svi glasački listići su bili

izbrojano 20 dana

nakon izbora.

Svi glasački listići su prebrojani

tri dana nakon izbora.

HANNAH DORMIDO/WASHINGTON POST

Koliko je trebalo pet ključnih država da prebroje glasačke listiće 2020

Svi glasački listići su bili

izbrojano 20 dana

nakon izbora.

Svi glasački listići su prebrojani

tri dana nakon izbora.

HANNAH DORMIDO/WASHINGTON POST

Trump i njegove pristalice iskoristili su dugo kašnjenje u prebrojavanju u 2020. da bi podstakli lažne tvrdnje o namještenom procesu. Pomogla im je “crvena fatamorgana”, u kojoj su mnogi republikanski kandidati prešli u vodstvo dok su se glasovi prebrojavali. Fenomen se javlja zato što republikanci nesrazmjerno daju glasove na dan izbora i ti glasovi se obično broje prvi, stvarajući snažnu ranu marginu za kandidate GOP-a.

Ali to vođstvo republikanaca često je narušeno jer se glasački listići u odsustvu, koje favorizuju demokrate, broje satima — a u nekim slučajevima i danima — nakon zatvaranja birališta. Trump je netačno tvrdio 2020. da su zvaničnici ukrali izbore za demokrate dok su Amerikanci spavali, sa rezultatima koji su u Pensilvaniji šibali od Trumpovog vodstva u izbornoj noći do prednosti Bajdena nekoliko dana kasnije.

Stručnjaci se spremaju da bivši predsjednik i njegovi saveznici primjene sličnu strategiju u bliskim utrkama ove godine.

„Očekujem da ću vidjeti ono što smo vidjeli 2020. godine“, rekla je Sylvia Albert, direktorica glasanja i izbora za Zajednički cilj, nestranačke grupe za edukaciju i zagovaranje birača. “Izborni zvaničnici će brojati glasove, neki rezultati će doći sa zakašnjenjem, a loši akteri će pokušavati da igraju političke igre kako bi potkopali povjerenje ljudi u ishod.”

Predsjednik Bajden je upozorio u svom govoru u srijedu navečer.

“U nekim slučajevima nećemo znati pobjednika izbora do nekoliko dana nakon izbora”, rekao je on. “Potrebno je vrijeme da se svi legitimni glasački listići prebroje na zakonit i uredan način. Oduvijek je bilo važno da građani u demokratiji budu informisani i angažovani. Sada je važno da i građani budu strpljivi.”

Upozorenje o sporom prebrojavanju izdaje se s posebnom snagom u Pensilvaniji, gdje je odlaganje prebrojavanja predsjedničkih glasova za 2020. postalo centralno u narativu o prijevari koju su usvojili Trump i njegovi saveznici.

Sastojci su ponovo na mjestu za sporni postizborni period za Commonwealth: usko Takmičenje u senatu SAD koji bi mogao da odredi kontrolu nad komorom, u toku pravni izazovi koji utiču na to da li će neki glasovi biti odbijeni, ljuta stranačka podela i, što je najvažnije, an endemski sporost u brojanju glasačkih listića poslatih poštom.

Kao iu nekolicini drugih država, zvaničnicima u Pensilvaniji nije dozvoljeno da započnu obradu glasačkih listića poštom do dana izbora. Državni podaci pokazuju da je do subote u Pensilvaniji primljeno skoro 1,1 milion glasačkih listića poštom – uglavnom od demokrata. Ali izbornim zvaničnicima nije dozvoljeno ni da počnu otvarati glasačke koverte prije 7 ujutro na dan izbora.

To pravilo dijelom objašnjava zašto je trebalo četiri dana 2020. da se Joe Biden proglasi pobjednikom u Pensilvaniji. Tokom tog perioda, Trampova kampanja lobirala je za ponovljene optužbe za prevaru, posebno u Filadelfiji, gde je Trampov advokat Rudi Đulijani i drugi neosnovano tvrdio da je bilo velikih problema sa glasačkim listićima poštom koji su stigli nakon zatvaranja birališta.

Kada se birališta zatvore 8. nov

Jedan od načina da se smanje kašnjenja je jednostavan: dozvolite izbornim zvaničnicima da otvore koverte sa glasačkim listićima i pripreme ih za prebrojavanje čim stignu, umjesto da čekaju dan izbora da započnu proces.

Sve osim šačice države dozvoljavaju ranu obradu glasačkih listića poštom. Dvostranačka grupa zakonodavaca i izbornih zvaničnika podržala je prošle godine zakon kojim se dozvoljava prethodna obrada glasačkih listića u Pensilvaniji. Ali izmjena nikada nije donesena. Uvršten je u nacrt zakona koji je odobrilo zakonodavno tijelo u kojem dominiraju republikanci, a na koji je na kraju stavio veto demokratski guverner države Tom Wolf, jer je uključivao ono što je on vidio kao opterećujuću identifikaciju birača, rok za glasanje i druge zahtjeve.

“Nevjerovatno je frustrirajuće znati da se suočavate s problemom s jednostavnim rješenjem koje naša državna vlada nije mogla ili nije htjela riješiti”, rekao je Al Schmidt, bivši republikanski izborni povjerenik u Filadelfiji koji se povukao 2021.

Schmidt je pozvao obje strane zbog neuspjeha u rješavanju problema, sugerirajući da je zakonodavno tijelo moglo donijeti čišći zakon i da je guverner možda učinio više na pregovorima.

Šmit i drugi stručnjaci za izbore to kažu parnica koja je u toku u državi može dodatno odgoditi i zbuniti situaciju u izbornoj noći. Vrhovni sud Pensilvanije presudio je ovog mjeseca da se glasački listići u odsustvu ne mogu prebrojati na dan izbora ako glasači nisu pravilno datirani, i ostavio je njihov konačni status u limbu. Republikanci su tužili da se takvi glasački listići izbace.

“Ova odluka će usporiti zbrojavanje jer županije provjeravaju glasačke listiće kako bi vidjeli da li su glasači ispravno datirali glasanje”, rekao je Schmidt.

Tramp je već ove godine obnovio svoje napade na sistem Pensilvanije. U maju, nakon što su državni predizbori rezultirali bliskim nadmetanjem između Mehmeta Oza i njegovog rivala iz GOP-a, Davida McCormicka, Tramp je pozvao Oza da proglasi pobjedu prije nego što se prebroje svi glasovi.

“Koliko je vremena potrebno da se prebroje glasovi”, napisao je Trump na svojoj društvenoj stranici Truth Social. “Prestanite da PRONALAŽETE GLASOVE u PENSILVANIJI. RIGGED!”

Trump je također dao savjete glasačima o tome kako da glasaju. U Arizoni, gdje ogromna većina birača bira da glasa putem pošte, a državni zakon dozvoljava prethodnu obradu, Trump je pozvao svoje pristalice da se pojave na biralištima.

“Glasajte lično na dan izbora umjesto slanja potencijalno lažnog glasačkog listića”, rekao je Trump na skupu u Mesi prošlog mjeseca.

Ali taj savjet je u suprotnosti sa smjernicama izbornih zvaničnika, koji su rekli da će prijevremeno glasanje dovesti do bržeg tabeliranja rezultata.

Izborni zvaničnici u Arizoni pokušali su postaviti očekivanja za prebrojavanje glasova, rekavši da bi proces mogao trajati i do 12 dana u državi koja je ozloglašena po dugom prebrojavanju glasova.

U okrugu Maricopa, domu većine birača u državi, glasački listići nisu stigli tako brzo kao prethodnih godina. Ako se taj obrazac zadrži, proporcionalno manje glasačkih listića može se staviti u tabelarni prikaz prije dana izbora u poređenju s prošlim glasovima – ostavljajući izbornim radnicima veći posao u danima koji slijede.

Prebrojavanje bi također moglo potrajati jer je glasački listić najduži u povijesti okruga Maricopa, sa čak 87 utrka za neke stanovnike.

Stephen Richer, najviši izborni dužnosnik okruga, ohrabrio je birače koji žele brže rezultate da glasaju što je prije moguće u procesu.

“Znamo da bi svi željeli rezultate brže”, rekao je Richer, republikanac. “Ako nam želite pomoći u tome, onda nam vratite svoj glasački listić sada.”

Posljednjih dana, neki republikanski kandidati pridružili su se toj molbi, uprkos savjetu Trumpa i njegovih saveznika da sačekaju.

U Michiganu, kancelarija državnog sekretara je rekla da rezultati u nekim utrkama možda neće biti poznati dan nakon izbora. Djelomično, to je zato što je više od 1,7 miliona birača zatražilo da glasaju u odsustvu, što je skoro duplo više od broja onih koji su glasali u odsutnosti na međuizborima 2018.

Jake Rollow, glavni službenik za vanjske poslove u uredu državnog sekretara, rekao je da bi moglo doći do dodatnih kašnjenja jer neki okrugi nisu iskoristili kasne izmjene državnog zakona koje su dopuštale zapošljavanje dodatnog osoblja za pomoć u prethodnoj obradi glasačkih listića putem pošte.

Ostali faktori koji bi mogli uticati na prebrojavanje ove godine uključuju tekuće sporove oko izbornog zakona. Samo prošle sedmice, Vrhovni sud Michigena poništio je odluku nižeg suda koja je blokirala primjenu pravila koja se odnose na posmatrače anketa.

Pravni limbu koji je toliko blizu izbora stvara neizvjesnost i može dovesti do odlaganja, rekao je Mark Brewer, izborni advokat iz Michigana koji je nekada predsjedavao državnom Demokratskom strankom. “Svaki dan koji prođe stvara sve veću konfuziju”, rekao je.

U Wisconsinu, koji poput Pennsylvanije ograničava rukovanje glasačkim listićima u odsustvu do dana izbora, zvaničnici obično objavljuju nezvanične rezultate u ranim jutarnjim satima dan nakon izbora.

Ann Jacobs, demokrata koja sjedi u državnoj dvostranačkoj izbornoj komisiji, izrazila je frustraciju što su republikanci koji kontroliraju zakonodavno tijelo države odbili da ubrzaju proces dopuštajući glasačima da obrađuju glasačke listiće u odsustvu prije dana izbora.

“Zakonodavstvo je odbilo to učiniti, tako da ćemo imati kasnu noć u Wisconsinu,” rekla je. Milwaukee, najveći grad u državi i uporište demokrata, često prijavljuje svoje rezultate posljednji zbog veličine grada i načina na koji broji glasačke listiće u odsustvu. Ovaj put, zvaničnici u Milwaukeeju kažu da će ih dobiti prije ponoći.

U Medisonu se godinama raspravlja o zakonu koji omogućava bržu obradu glasačkih listića u odsustvu, ali republikanski zakonodavci su podijeljeni po tom pitanju i nikada nisu dobili dovoljnu podršku za usvajanje zakona.

Jacobs je rekao da je važno razumjeti kako se rezultati tabeliraju unaprijed kako javnost ne bi nasjedala na lažne tvrdnje vezane za rezultate koji sporo dolaze.

“Ljudi koji učestvuju u političkom procesu… moraju biti iskreni prema činjenici da proces tako funkcionira i ne davati lažne izjave i laži o deponijama glasačkih listića i slično”, rekla je ona.

Trump i njegovi saveznici su 2020. tvrdili da su izvještaji o ukupnom broju glasova u odsustvu iz Milwaukeeja u ranim jutarnjim satima dan nakon izbora znak prevare. „Mogu vam pokazati da u Wisconsinu dosta vodimo, a onda u 3:42 ujutro, bilo je ovo. Bila je to ogromna količina glasova”, rekao je Tramp tada.

Uprkos upozorenjima koja dolaze iz nekoliko država, postoje neki razlozi da se misli da bi se sporo brojanje koje je karakterisalo brojanje za 2020. godinu moglo poboljšati ove godine.

Prije dvije godine glasalo se na predsjedničkim izborima na vrhuncu pandemije. Ove godine će manje birača glasati ukupno, a u nekim državama se očekuje da će veći broj proporcionalnije glasati lično.

Od 2020. nekoliko država je preduzelo korake za poboljšanje efikasnosti kupovinom novih mašina za otvaranje koverti i skeniranje glasačkih listića i ohrabrivanje birača da ranije vrate glasačke listiće.

Osim toga, neke države su donijele izmjene pravila koje olakšavaju pripremu glasačkih listića poštom za tabelarni prikaz i podstiču glasanje prije dana izbora.

U Džordžiji državni zakon dozvoljava obradu glasačkih listića u odsustvu čim se dobiju, a rekordan broj ljudi glasa rano ove godine – skoro 2,5 miliona u nedelju.

Rani podnesci, rekao je državni tajnik Brad Raffensperger u saopćenju, “igrali su sjajnu ulogu u smanjenju povećanja za njihove županijske izborne direktore 8. studenoga.”

Rosalind S. Helderman je doprinijela ovom izvještaju.#Izborni #zvaničnici #strahuju #će #odlaganje #brojanja #pomoći #podstakne #tvrdnje #prevari

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button